Co je amarant? Účinky na zdraví a způsob přípravy

Co je amarant? Účinky na zdraví a způsob přípravy

Amarant má dle řady vědeckých studií mimořádnou výživovou hodnotu. Příznivé nutriční složení z ní činí zdravou potravinu bohatou na snadno využitelné živiny a životně důležité látky. Malá semínka zvyšují duševní a fyzickou výkonnost, zlepšují náladu a údajně také zpomalují proces stárnutí.

Amarant má ořechovou, lehce nahořklou chuť a lze z něj vykouzlit mnoho lahodných pokrmů. Je oblíbený nejen díky své vysoké výživové hodnotě, ale je také ideální jako náhrada obilovin pro lidi s lepkovou intolerancí (celiakie).

Co to je amarant?

Amarant (laskavec) se řadí do čeledi laskavcovitých, je jednou z nejstarších kulturních rostlin, kterou pěstovali již staří Inkové a Aztékové před 5-8 tisíci lety. Zrnka amarantu jsou drobná, v jedné rostlině vyroste až 50 000 zrnek. Podobně jako pohanka je amarant v naší kuchyni považován za obilovinu, ale řadí se mezi tzv. pseudoobiloviny (pseudocereálií), kam patří i superpotravina quinoa.

Nutriční hodnoty amarantu

Malá amarantová zrnka o tloušťce menší než 1 mm mají navzdory své malé velikosti mnoho cenných složek. Jednak mají vysoký obsah vápníku, bílkovin a minerálních látek a 70 % tuků v nich tvoří nenasycené mastné kyseliny.

Zrnka májí nízký obsah sacharidů a jsou bohaté na vlákninu. Tato rostlina obsahuje mnoho živin a životně důležitých látek a je zcela bezlepková. Díky tomu je amarant dobrým zdrojem bílkovin pro vegetariány nebo vegany a je ideální pro lidi, kteří drží nízkosacharidovou dietu.

Je vhodnou alternativou běžných obilovin, zejména pro osoby trpící celiakií. Vláknina navíc stimuluje trávení, a má tak pozitivní vliv na pocit sytosti a zdraví střev.

Obsah ve 100 g

Název nutrientuHodnotaJednotka
Energetická hodnota (kJ)1476kJ
Energetická hodnota (kcal)351kcal
Tuky celkové7.2g
  Nasycené mastné kyseliny0.23g
Sacharidy využitelné50.7g
  Cukry celkové1.3g
Bílkoviny celkové14.5g
Sůl0g

Amarant účinky na zdraví

Obsah sacharidů v amarantu je s cca 50 gramy mnohem nižší než v obilovinách. Sacharidy obsažené v amarantu jsou také velmi snadno stravitelné a umožňují pomalé zvyšování hladiny cukru v krvi. Každý, kdo chce zdravě hubnout nebo si udržet svou váhu, by měl amarant zařadit do jídelníčku.

Zrna mají vysoký podíl vlákniny, která má pozitivní vliv na pocit sytosti a zdraví střev. Vláknina má také sytící účinek a snižuje chuť na jídlo.

  • Vláknina: Amarant je skvělým zdrojem vlákniny.
  • Bílkoviny: Zrna jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, 14,5 g bílkovin na 100 gramů je vysoká hodnota. Významný je vysoký podíl důležitých aminokyselin lysinu a methioninu.
  • Tuk: 7,2 gramy tuku na 100 gramů tvoří především esenciální mastné kyseliny (linolová a linolenová).
  • Minerální látky: V zrnkách se nachází také hořčík, vápník, draslík a železo. Díky vysokému obsahu vápníku je amarant vhodný pro sportovce, těhotné ženy a vegany.
  • Vitamíny: Amarant obsahuje také vitaminy B1 a vitamin E.

Pro svůj vysoký obsah živin amarant také zlepšuje naší dobrou náladu, zejména v zimním období, kdy tělo neprodukuje dostatek serotoninu. Zrníčka podporují tvorbu serotoninu v těle a přispívají tak k uvolňování „hormonů štěstí“.

Amarant také dokáže zázraky, pokud jde o krásnou a hladkou pleť. Mnoho masážních a pečujících olejů používá amarantový olej, především na suchou pokožku. Dodává jí pružnost a vláčnost, a proto se používá také anti-age krémech.

Jak se připravuje amarant?

Amarant jako příloha:

  1. Nejprve ho důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Poté naplňte velký hrnec dvojnásobným množstvím vody. Přidejte amarant a přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
  3. Potom nechte amarant asi 10 minut nabobtnat a je hotovo.

Je vynikající zejména jako příloha, v müsli, ovocných salátech nebo dezertech.

Amarant jako popcorn:

  1. Rozehřejte pánev (můžete i bez oleje).
  2. Do pánve nasypte amarantová zrna (dokud nezakryjí dno) a přiklopte je pokličkou.
  3. Pánev ihned sundejte z plotny, protože zrna se rychle připalují.
  4. Krátce pánví zatočte a amarantová zrnka začnou pukat.

Amarantová polévka:

  1. Propláchnutý amarant (180 g) nasypte do vroucího vývaru a nechte ho na mírném ohni asi 40 minut bobtnat.
  2. Po 25 minutách přidejte do polévky zeleninu (polévková zelenina).
  3. Můžete přidat i kuřecí maso (prsa na kostičky) aby polévka byla hutnější.
  4. Dochuťte soli a pepřem.

Amarantová kaše na sladko:

  1. Nejprve amarant důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a naplňte velký hrnec dvojnásobným množstvím vody.
  2. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou cca 20 minut.
  3. Přidáme nakrájené na kousky švestek z kompotu a několik lžiček šťávy. Můžete přidat i několik lžiček mletého máku.
  4. Dosladíme dle chuti a ještě cca 5 minut povaříme.

Místo švestek můžete použít například kompot z broskví.