superpotravina

Co je to vlastně superpotravina? 13 nejlepších superpotravin.

Superpotravina má vysoký obsah živin a je zcela samozřejmé, že některé potraviny jsou zdravější než jiné. Listový salát je zdravější než talíř hranolek, filet z lososa je zdravější než cheeseburger a jogurtový koktejl je zdravější než zmrzlina. Pojďme se na ně podívat.

Co všechno obsahují superpotraviny

Superpotraviny nejsou nutričně uznávanou kategorií potravin, takže neexistují žádná specifická kritéria, která musí potravina splňovat, aby mohla být za superpotravinu považována. Tento název je však obvykle vyhrazen pro přírodní potraviny, které mají obzvláště vysoký obsah živin a zároveň jsou obecně nízkokalorické.

Superpotraviny pomáhají podporovat zdraví tím, že zvyšují imunitní funkce a snižují riziko vzniku nebo progrese onemocnění.

Každá superpotravina má jiné nutriční vlastnosti, ale celkově jsou spojovány s těmito vlastnostmi:

  • Posílení zdraví srdce.
  • Posílením imunitního systému.
  • Prevenci rakoviny.
  • Snížením zánětů.
  • Snížením hladiny cholesterolu.

Jaký je rozdíl mezi potravinou a superpotravinu?

Superpotraviny jsou v jistém smyslu přesně to, co se pod tímto pojmem skrývá. Je to kategorie potravin, které jsou super zdravé. Ale ne každá zdravá potravina je superpotravina.

Superpotraviny jsou ty, které mají výjimečné zdravotní účinky, které přesahují to, co byste očekávali pouze na základě jejich nutričního profilu.

Jsou bohaté zejména na:

  • Antioxidanty: Tyto přírodní látky chrání buňky před poškozením a mohou snižovat riziko srdečních, nádorových a jiných onemocnění.
  • Minerální látky: Tyto základní živiny (např. vápník, draslík, železo apod.) pomáhají vašemu tělu fungovat na maximální úrovni.
  • Vitamíny: Tyto organické sloučeniny je lepší získávat z přírodních potravin než z doplňků stravy.

Mívají vysoký obsah:

  • Vlákniny: Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, předcházet srdečním onemocněním a kontrolovat hladinu glukózy při cukrovce 2. typu.
  • Flavonoidu: Flavonoidy (dříve nazývané vitamin P) se nacházejí v rostlinách a mají protizánětlivé a antikarcinogenní účinky.
  • Zdravých tuků: Mononenasycené a polynenasycené tuky, tzv. „dobré tuky“, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a předcházet srdečním onemocněním a mrtvici.

Superpotraviny, které to jsou?

Většina superpotravin je rostlinného původu, ale některé ryby a mléčné výrobky se mezi ně zařazují také.

  1. Avokádo
  2. Lesní plody
  3. Řepa
  4. Semínka chia
  5. Skořice
  6. Tmavá listová zelenina
  7. Česnek
  8. Zázvor
  9. Zelený čaj
  10. Čočka
  11. Dýně
  12. Losos
  13. Jogurt a kefír

1. Avokádo

Superpotravina avokádo má vysoký obsah zdraví prospěšných mononenasycených tuků, které snižují riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

2. Lesní plody

Lesní plody ale také třešně a višně jsou plné flavonoidů a pomáhají snižovat riziko infarktu.

Do kategorie superpotravin patří:

  • Borůvky.
  • Brusinky.
  • Maliny.
  • Třešně a višně.

3. Červená řepa

Tato kořenová zelenina získává své zbarvení díky betalainu, přírodnímu rostlinnému barvivu, které obsahuje antioxidanty a je spojováno s protizánětlivými vlastnostmi. Chronický zánět v těle je dáván do souvislosti s nemocemi, jako je cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, srdeční choroby a astma.

4. Chia semínka

Tato drobná semínka, pocházejí z kvetoucí rostliny původem z Mexika a Guatemaly, obsahují vlákninu, bílkoviny, antioxidanty, vitamíny a minerály, jako je fosfor, hořčík, železo a zinek.

5. Skořice

Oblíbené aromatické koření je i velmi zdravé! Skořice je známá tím, že snižuje záněty, hladinu cukru v krvi a cholesterol.

6. Tmavá listová zelenina

Není žádným překvapením, že saláty jsou zdravé. Vynechejte však ledový salát a dejte přednost tmavé listové zelenině, která je plná vitamínů A, C a E a může předcházet rakovině. Obsahují také vitamin K, který je dobrý pro zdraví kostí, a kyselinu listovou, která podporuje zdraví srdce.

Pár příkladu tmavé listové zeleniny:

  • Rukolu.
  • Bok choy (druh čínského zelí).
  • Zelený řapíkatý salát.
  • Kapusta.
  • Špenát.
  • Řeřicha.

7. Česnek

Česnek posiluje imunitu, působí protizánětlivě, zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému a mnoho dalšího, nemluvě o tom, že dodá tu správnou chuť téměř každému pokrmu.

Syrový česnek je zdravější než tepelně upravený, ale fermentovaný černý česnek, který je plný silných antioxidantů, je nejzdravější ze všech.

8. Zázvor

Toto oblíbené koření obsahuje vitamin C, hořčík a draslík. K mnoha zdravotním přínosům zázvoru rovněž patří tlumení bolesti a regulace hladiny cukru v krvi, nemluvě o pomoci při pocitu nevolnosti.

9. Zelený čaj

Listy zeleného čaje jsou plné katechinu, antioxidační sloučeniny s antikarcinogenními vlastnostmi, která pomáhá chránit buňky před poškozením.

Je spojován i s prevencí proti rakovině, bojem proti srdečním chorobám a snižováním krevního tlaku.

10. Čočka

Tato drobná luštěnina s nízkým obsahem kalorií má vysoký obsah bílkovin, které jsou důležité pro obnovu buněk, a je tak vhodnou náhradou masa. Bonus? Obsahují i kyselinu listovou, železo a draslík.

11. Dýně

Superpotravina dýně je bohatá na lutein a zeaxantin, antioxidant, který chrání oči před makulární degeneraci a šedým zákalem.

Má také kromě jiných zdraví prospěšných látek vysoký obsah antioxidantů a draslíku, který pomáhá předcházet srdečním onemocněním.

12. Losos

Všeobecně se doporučuje konzumovat dvě porce ryb týdně. Tato oblíbená ryba má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají předcházet srdečním onemocněním.

13. Jogurt a kefír

Jogurt a kefír (fermentovaný mléčný nápoj) jsou probiotika plná dobrých bakterií, které podporují zdraví střev, a jsou také dobrým zdrojem vápníku a bílkovin. Jsou spojovány s prevencí rakoviny a stimulací imunitního systému.

zdroj:health.clevelandclinic

Závěrem

Berte tento seznam potravin spíše jako návod, které potraviny nově zařadit do vašeho jídelníčku. Superpotraviny jsou jenom jakýmsi bonusem (se svým obsahem zdravých živin). Základem celkového zdraví vždy bude dlouhodobý příjem plnohodnotné vyvážené stravy.

Co jsou to bílkoviny
Denní příjem sacharidů
Tuky a zdravá výživa