Para ořechy jsou bohaté na selen, prvek, který zlepšuje kvalitu mužských spermií. Para ořechy, stejně jako vlašské ořechy, mají také velmi pozitivní vliv na funkci mozku. O využití, vlastnostech a výživové hodnotě těchto ořechů stojí za to dozvědět více. Přečtěte si proto náš článek.
Kde rostou Para ořechy?
Para ořechy jsou semena Juvie ztepilé (Bertholletia excelsa). Je to vysoký strom z čeledi hrnečníkovitých, který roste na březích Amazonky. Zajímavé je, že tento strom se vyskytuje pouze ve volné přírodě. Její průmyslové pěstování je velmi obtížné, protože stromy dosahují obrovských výšek (až 60 metrů) a rostou velmi pomalu.
Kvůli této výšce je proto obtížné sklízet plody přímo ze stromu. Plody podobné kokosovým ořechům se sklízejí, až když samy spadnou na zem. Poté se musí rozříznout a vyjmout semena, která se následně suší na slunci a loupou. Přírodní původ a obtížnost sklizně ořechů jsou příčinou jejich poměrně vysoké ceny.
Proč jíst Para ořechy?
Para ořechy jsou doslova pokladnicí esenciálních mastných kyselin, aminokyselin a vlákniny. Poskytují také cenné vitaminy, jako jsou antioxidační vitaminy E a C, kyselinu listovou a minerální látky, především hořčík, fosfor a měď.
Díky obsahu nenasycených mastných kyselin má pouhých několik para ořechů denně mimořádně příznivý vliv na lipidový profil lidského těla.
Ořechy výrazně snižují hladinu špatného cholesterolu a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu. Díky přítomnosti omega 3 a omega 6 kyselin mají také pozitivní vliv na mozek, srdce a oběhový systém, zlepšují paměť a koncentraci a brzdí množení rakovinných buněk.
Jíst tyto ořechy by měli i lidé, kteří jsou vystavení silnému a dlouhodobému stresu, protože pomáhají zvýšit odolnost organismu vůči negativním účinkům nervozity a snižují pocit únavy.
Jedná se sice o vysoce kalorickou potravinu, ale tyto kalorie pocházejí především z cenných mastných kyselin. Proto je můžeme jíst i při redukční dietě, ale samozřejmě si musíme dávat pozor na množství.
Vlastnosti a složení para ořechů mají významný vliv na naše zdraví.
- Zlepšují činnost srdce a kardiovaskulárního systému a chrání před aterosklerózou a zlepšují lipidový profil.
- Snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují hladinu HDL cholesterolu.
- Ovlivňují nervový systém, zvyšují koncentraci a pomáhají snižovat napětí vyvolané stresem.
- Pomáhají zvýšit imunitu.
- Zlepšují strukturu kostí a zubů a mají pozitivní vliv na vzhled pokožky, urychlují její regeneraci a chrání ji před nadměrnou ztrátou vody.
- Zvyšují plodnost, zlepšují kvalitu spermatu.
- Díky přítomnosti antioxidantů bojují proti rakovinným buňkám.
Para ořechy a selen
Para ořechy jsou známé svým vysokým obsahem selenu. Tento prvek má příznivý vliv na imunitní systém organismu a dokáže snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny. Kromě toho má také pozitivní vliv na štítnou žlázu.
Lidem trpícím Hashimotovou chorobou nesmí stravě chybět selen a zařazení para ořechů do každodenního jídelníčku pomáhá nejen zmírnit příznaky onemocnění, ale také zlepšit výsledky testů.
Selen hraje velkou roli také v souvislosti s plodností. Zlepšuje kvalitu spermatu u mužů tím, že zvyšuje pohyblivost spermií.
Para ořechy denní dávka
Denní příjem para ořechů je třeba omezit kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě a skutečně vysokému obsahu selenu, který při nadměrné konzumaci může tělu spíše škodit než pomáhat.
Příjem je maximálně 3 oříšky denně, a to v případě, že nedodáváte tělu selen i z jiných potravin, jako je kakao nebo vaječné žloutky.
Navíc 100 g ořechů může obsahovat až 656 kcal, takže když držíte dietu, nepřejídejte se! Stačí 1 až 2 ořechy denně, které obohatí váš jídelníček a zabrání přibírání na váze.
Proto doporučujeme 1 až 2 ořechy denně.
Jsou para ořechy radioaktivní?
Ukázalo se, že para ořechy jsou jednou z nejradioaktivnějších potravin, které si můžeme koupit. Jak je to možné? Kořeny stromu, z něhož se sklízí, jsou velmi dlouhé. Proto snadno absorbují velké množství radia a barya z půdy. Konzumace para ořechů v malém množství není nebezpečná.