Pekanové ořechy a dieta

Pekanové ořechy. Co obsahují a účinky na zdraví.

Pekanové ořechy mají nejvyšší výživovou hodnotu ze všech ořechů a jsou bohaté na minerály a nenasycené mastné kyseliny. Jádra pekanových ořechů vypadají podobně jako jádra vlašských ořechů. Chuť pekanových ořechů je však mnohem sladší a jemnější. Pekanové ořechy jsou ideální na vaření a pečení, jako dekorace, do dezertů a samozřejmě i na mlsání.

Na čem rostou pekanové ořechy?

Pekanové stromy (Ořechovec pekanový), dorůstají výšky 30 m až 50 m, pocházejí z teplejších klimatických oblastí Severní Ameriky a dodnes se tam pěstují, zejména na jihu USA a Mexiku, ale také v Austrálii.

Ořechovec pekanový, z něhož se vyrábí také vzácné dřevo hikory, patří do čeledi ořešákovitých. Ačkoli je pekan příbuzný vlašskému ořechu, jeho skořápka, která je velmi tenká, připomíná spíše velký lískový ořech. Naopak jádro pekanového ořechu se podobá vlašskému ořechu, ale chutná mnohem sladčeji.

Co jsou to Pekanové ořechy?

Už mezi indiány byly pekanové ořechy velmi oblíbené pro svou vysokou výživovou hodnotu, a dokonce i při prvních letech do vesmíru se pekanové ořechy používaly jako ideální potravina.

Pekanové ořechy mají nejvyšší výživovou hodnotu ze všech ořechů a jsou bohaté na minerály a nenasycené mastné kyseliny. Díky své lahodné, sladké chuti se pekanové ořechy prodávají převážně nezpracované, se skořápkou nebo bez ní, a jsou ideální na vaření a pečení, jako dekorace, do dezertů a samozřejmě i na mlsání.

Co obsahují pekanové ořechy?

U pekanových ořechů se nutriční hodnoty neliší od mnoha jiných ořechů (vlašské, lískové atd.) ale obsah tuku je extrémně vysoký. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahují pekanové ořechy neuvěřitelných 70 gramů tuku na 100 gramů ořechů.

Výhodou pekanových ořechů je však to, že obsahují převážně mononenasycené nebo polynenasycené mastné kyseliny. Tyto nenasycené mastné kyseliny mohou snižovat hladinu cholesterolu a to jak „zlého“ LDL cholesterolu, tak „dobrého“ HDL cholesterolu. Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy jen v malé míře. Vysoký obsah tuků je tedy poměrně zdravý, protože mastné kyseliny nám pomáhají se chránit před kardiovaskulárními chorobami.

Pekanové ořechy mají příznivou hodnotu sacharidů, téměř 14 gramů na 100 gramů ořechů. Z toho 9,6 gramů tvoří vláknina a přibližně 4 gramy cukr. Nejsou to však jen sacharidy, které dělají ořechy cennými pro náš jídelníček, ale ani bílkovin není zrovna málo, něco přes 9 gramů na 100 gramů ořechů. Ostatní ořechy však mají v tomto případě ale vyšší hodnoty. Nejlíp proto pro své zdraví uděláte, když budete jíst každý den hrst různých druhů ořechů, abyste dosáhli nejlepšího účinku na vaše zdraví.

Obsah ve 100 gHodnotaJednotka
Energetická hodnota (kJ)2933kJ
Energetická hodnota (kcal)712kcal
Tuky celkové69.6g
  Nasycené mastné kyseliny6.54g
Sacharidy využitelné4.5g
  Cukry celkové4.2g
Bílkoviny celkové12.1g
Sůl0g

Složení pekanových ořechů

Pekanové ořechy obsahují také mnoho minerálů a vitamínů, díky nimž je jejich konzumace opravdu prospěšná pro vaše zdraví a zejména vitaminy skupiny B.

Složení pekanových ořechů:

  • Draslík
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Vápník
  • Zinek
  • Mangan
  • Železo
  • Měď
  • Fluorid
  • Selen

Za zmínku stojí zejména vysoká hodnota draslíku 410 mg na 100 gramů.

Vitamíny:

  • Vitamin A
  • Beta-karoten
  • Vitamin B1
  • Vitamin B2
  • Vitamin B3
  • Vitamin B5
  • Vitamin B6
  • Vitamin B9
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K1
  • Lutein-Zeaxanthin

Podobně jako betakaroten je lutein-zeaxantin oranžově žlutý pigment, který je důležitý pro mnoho procesů v těle. V jedné studií, které se zúčastnilo 1 800 osob, se prokázalo, že podávání luteinu a vitaminu C může snížit riziko vzniku šedého zákalu.

Pekanové ořechy a dieta

Vysoký obsah tuku však také znamená, že pekanové ořechy obsahují hodně kalorií. 100 gramů pekanových ořechů má cca 700 kalorií, a proto je nutné mít se na pozoru při konzumaci těchto ořechů a obzvlášť, když držíte dietu. V opačném případě byste pravidelnou nadměrnou konzumací ořechů rychle ztratili jejich zdravotní výhody a velký příjem kalorií by vám mohl ztížit vaše dietní plány. To ale platí pro všechny ořechy, ve větším množství jsou prostě ořechy kalorickou bombou.

Na co jsou dobré pekanové ořechy?

Pekanové ořechy jsou velmi výživné, což dokládá jejich význam pro původní obyvatele Ameriky. Dokonce se dostaly i do vesmíru jako výživná „nouzová dávka“, američtí astronauti při letech Apollo si je vzali do vesmíru jako jedinou čerstvou potravinu. To bylo nepochybně velmi chytré, protože pekanové ořechy jsou plné živin. Obsahují minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík a železo, mají příznivý vliv na kosti a na různé metabolické procesy.

Vysoký obsah bílkovin a různých vitamínů skupiny B prospívá nervům, mozku a svalům, vitamín A chrání oči a sliznice.

Co se týče kalorií, nejsou pekanové ořechy zrovna nejvýhodnější, protože obsahují asi 70 % tuku. To by vás však nemělo odradit, protože pokud to nepřeženete, ořechy plné nenasycených mastných kyselin, prospějí vašemu srdci, cévám a krevnímu oběhu.

Vědecké studie také naznačují, že mírná, ale pravidelná konzumace pekanových ořechů má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Kolik jíst pekanových ořechů denně?

Ideální dávka pekanových jader je cca 30 g denně. To potvrdila i 30 let stará studie publikovaná v časopise England Journal of Medicine, která poukázala na pozitivní účinky pravidelné konzumace 30 g ořechů denně.

Na rozsáhlém vzorku lidí, kteří denně konzumovali ořechy, bylo zjištěno, že ti, kteří konzumovali správné porce alespoň sedmkrát týdně, měli nejméně o 20 % nižší riziko vzniku některých onemocnění.