Piniové oříšky jsou jedlá semena některých druhů borovic. Stejně jako ostatní ořechy jsou bohaté na živiny a vynikají zejména vysokým obsahem zinku, který má mimo jiné vliv na mužskou plodnost.
Vědci navíc tvrdí, že piniové oříšky by měly být součástí redukční diety. Podívejte se, jaké další vlastnosti mají piniové oříšky.
Co jsou to piniové oříšky?
Piniové oříšky, jsou malá semínka s lehce máslovou chutí, je však třeba zdůraznit, že se ve skutečnosti nejedná o ořechy ale o jedlá semena některých druhů borovic. V Evropě nejčastěji borovice piniové (Pinus pinea L.), která roste na severním pobřeží Středozemního moře od Španělska po Kypr a na jižním pobřeží Černého moře. V Rusku, Koreji, Číně a Japonsku se pěstují jiné obvykle levnější odrůdy „oříšku“, mimo jiné z borovice korejské (Pinus koraiensis).
Stejně jako ostatní ořechy mají i piniové oříšky vysoké výživové hodnoty a pozitivní účinky na naše zdraví.
Od ostatních ořechů se však liší obsahem několika živin:
- Jsou bohatým zdrojem vitaminu K (34,1 µg/100 g).
- V piniových oříšcích nechybí ani niacin (4 387 mg/100 g).
- Obsahují draslík (597 mg/100 g), který snižuje krevní tlak.
- Jsou zdrojem zinku (6,45 mg/100 g), který zvyšuje plodnost.
Především jsou bohatým zdrojem vitaminu K (34,1 µg/100 g), který mnohé ořechy obsahují jen málo nebo vůbec (výjimkou jsou kešu oříšky, které mají stejné množství vitaminu K jako piniové oříšky).
V léčitelství se používají k léčbě revmatismu, závratí, suchého kašle a zácpy. Vitamin K je zodpovědný za normální srážlivost krve, snižuje nadměrné menstruační krvácení, brání růstu nádorů a odvápnění kosti, čímž je chrání před osteoporózou.
V piniových oříšcích nechybí ani niacin (4 387 mg/100 g), který má pozitivní vliv nejen na nervový systém, ale i na stav pokožky (jeho nedostatek zvyšuje riziko vzniku kožních onemocnění a vypadávání vlasů), a draslík (597 mg/100 g), který snižuje krevní tlak.
Kromě toho obsahují piniové oříšky ze všech ořechů nejvíce zinku (6,45 mg/100 g), který zvyšuje plodnost, a jsou proto považovány za mírné afrodiziakum.
Piniové oříšky nutriční hodnoty
Piniové oříšky se vyznačují bohatstvím živin, které jsou nezbytné pro naše zdraví. V porovnání s ostatními ořechy se tato nenápadná jedlá borovicová semínka vyznačují vysokým obsahem zinku, který je stejně jako vitamin E velmi důležitý pro mužskou plodnost, protože ovlivňuje hladinu testosteronu v krvi.
Výživové hodnoty | Obsah ve 100 g piniových oříšků |
Energetická hodnota | 673 kcal |
Bílkoviny | 13,69 g |
Sacharidy | 13,08 g |
Tuk | 68,39 g |
Vláknina | 3,7 g |
Vitamin A | 29 IU |
Thiamin (vitamin B1) | 0,364 mg |
Riboflavin (vitamin B2) | 0,227 mg |
Niacin (vitamin B3) | 4,387 mg |
Vitamin B6 | 0,094 mg |
Kyselina listová (vitamin B9) | 34 µg |
Vitamin C | 0,8 mg |
Vitamin E | 0,9 mg |
Vitamin K | 34,1 µg |
Vápník | 16 mg |
Železo | 5,53 mg |
Hořčík | 251 mg |
Fosfor | 575 mg |
Draslík | 597 mg |
Zinek | 6,45 mg |
Na co jsou dobré piniové oříšky?
Ořechy jsou jednou z doporučených složek zdravé výživy například oblíbené diety DASH. Do jídelníčku však lze s úspěchem zařadit i piniové oříšky, které jsou bohaté na vitaminy a minerály, jež mají příznivý vliv na fungování celého organismu.
Díky obsahu cenných živin mají piniové oříšky tyto zdraví prospěšné vlastnosti:
- regulují hladinu cholesterolu v krvi – obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL);
- podporují hubnutí – kyselina pinolová obsažená v ořeších stimuluje cholecystokinin, hormon, který informuje tělo o pocitu sytosti. Oříšky proto velmi účinně potlačují chuť k jídlu a poskytují pocit sytosti po dlouhou dobu;
- podporují funkci jater – kyselina olejová obsažená v ořeších zlepšuje proces odstraňování triglyceridů z těla a podporuje udržování normálního profilu krevních lipidů, čímž snižuje riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice;
- zpomalují stárnutí – jsou bohaté na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a odstraňují z těla nadbytečné volné radikály, které mohou přispívat ke vzniku mnoha onemocnění včetně rakoviny;
- posilují imunitní systém;
- prospívají dobrému zraku – betakaroten obsažený v piniích prospívá naším očím, zatímco lutein pomáhá filtrovat UV záření, čímž chrání oči před poškozením a zhoršením zraku souvisejícím s věkem.
Snižují riziko úmrtí na srdeční choroby
Při pravidelné konzumaci mohou piniové ale i jiné oříšky prodloužit život tím, že sníží riziko úmrtí na různé nemoci. Vyplývá to ze studie vědců z Bostonu (USA), která byla zveřejněna v časopise New England Journal of Medicine. Tento výzkum tvrdí, že konzumace ořechů snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby o 19 % a na rakovinu o 11 %.
Kromě toho bylo prokázáno, že ořechy (včetně piniových) zabraňují vzniku cukrovky 2. typu, žlučových kamenů a podporují snižování hladiny cholesterolu.
Mohou chránit před rakovinou jater?
Piniové oříšky, stejně jako mandle, arašídy a sušené meruňky, mohou snížit riziko vzniku rakoviny jater. To vše díky obsahu vitaminu E, tvrdí to alespoň vědci ze šanghajského institutu pro výzkum rakoviny.
Podle jejich názoru je souvislost mezi příjmem vitaminu E z oříšku a sníženým rizikem rakoviny jater průkazná.
Piniové oříšky a hubnutí
Podle studie publikované v roce 2014 v časopise Food Technology by piniové oříšky měly být součástí redukční diety.
Kyselina pinolenová většinou získaná z východoasijské pinie (Pinus koraiensis), pomáhá regulovat hmotnost tím, že potlačuje chuť k jídlu a dodává pocit sytosti.
Jedná se o další studii, která jasně ukazuje, že konzumace ořechů (nejen piniových) přispívá k udržení štíhlé postavy. Ale samozřejmě pozor na množství, je potřeba si spočítat kalorie.
Jaké využití mají piniové oříšky v kuchyni?
Piniové oříšky se s oblibou používají v kuchyni. Velkou zásluhu na tom má jejich jedinečná chuť, jsou totiž velmi lahodné, sladké, máslové a velmi aromatické. Obzvláště dobře se hodí jako přísada do italských jídel a dalších těstovinových pokrmů.
Jsou vynikající i k jehněčímu masu a jemným sýrům, ale lze je přidat i do sladkého pečiva, koláčů a dezertů. Kromě toho se z těchto oříšků vyrábí olej a piniový med. Je však třeba vědět, že piniové oříšky poměrně rychle žloutnou, takže není vhodné je příliš dlouho skladovat.
Alergie
Ačkoli alergie na piniové oříšky není zcela běžná, stejně jako všechny jiné ořechy ji mohou vyvolat. Proto je dobré sledovat reakci vašeho těla, když po prvé po nich sáhnete.
Pokud se objeví jakékoli znepokojivé příznaky, jako je svědění, pálení nebo otok v ústech nebo v krku, dýchací potíže, zvracení nebo průjem, okamžitě kontaktujte svého lékaře.