sacharidy

Sacharidy jako součást zdravého jídelníčku

Sacharidy jsou cukry, škroby a vláknina obsažené v ovoci, obilovinách, zelenině a mléčných výrobcích.

Sacharidy jsou makronutrienty, což znamená, že jsou jedním ze tří hlavních způsobů, jak tělo získává energii neboli kalorie. Existují tři makronutrienty: sacharidy, bílkoviny a tuky. Jsou nezbytné pro správné fungování organismu a tělo jich potřebuje velké množství. Všechny makroživiny je třeba získat stravou, organismus si je nedokáže sám vyrobit.

Druhy sacharidů v potravinách

Existují tři hlavní typy sacharidů:

  • Cukr

Cukr je nejjednodušší forma sacharidů. Přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Mezi druhy cukru patří ovocný cukr (fruktóza), klasický stolní cukr (sacharóza) a mléčný cukr (laktóza). Přidané cukry se nacházejí v mnoha potravinách, například v sušenkách, sladkých nápojích a sladkostech.

  • Škrob

Škrob je složitý sacharid. To znamená, že se skládá z mnoha cukerných jednotek spojených dohromady. Škrob se přirozeně vyskytuje napřiklad v zelenině, obilovinách, fazolích a hrachu.

  • Vláknina

Vláknina je také složitý sacharid. Přirozeně se vyskytuje v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách, fazolích a hrachu.

Schrnutí

Sacharidy a glykemický index

Pravděpodobně jste někde slyšeli někoho mluvit o glykemickém indexu. Glykemický index klasifikuje potraviny obsahující sacharidy podle jejich potenciálu zvyšovat hladinu cukru v krvi.

Diety na hubnutí založené na glykemickém indexu obvykle doporučují omezit potraviny, které mají vyšší glykemický index. Mezi potraviny s relativně vysokým glykemickým indexem patří brambory, bílé pečivo a pochutiny a dezerty, které obsahují rafinovanou mouku.

Mnoho zdravých potravin má přirozeně nižší glykemický index. Příkladem jsou celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky.

Mohlo by vás zajímat.

Co jsou to bílkoviny
Denní příjem sacharidů
Tuky a zdravá výživa

Co dělají sacharidy v našem těle

Poskytují nám energii pro každodenní úkoly a jsou hlavním zdrojem paliva pro vysoké energetické nároky našeho mozku.

Vláknina je speciální typ sacharidů, který pomáhá podporovat dobré zdraví trávicího traktu a může snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Obecně platí, že sacharidy plní tyto funkce u většiny lidí. Pokud však držíte dietu s nízkým obsahem sacharidů nebo máte nedostatek potravin, vaše tělo použije k výrobě energie a pohonu mozku alternativní metody.

Kolik sacharidů potřebujete?

Výživová doporučení jsou, aby sacharidy tvořily 45 % až 65 % celkového příjmu denních kalorií.

Pokud tedy denně přijímáte 2 000 kalorií, 900 až 1 300 kalorií by mělo pocházet ze sacharidů. To znamená 225 až 325 gramů sacharidů denně.

Obsah sacharidů v balených potravinách najdete na etiketě s nutričními údaji. Na etiketě je uveden celkový obsah sacharidů, který může zahrnovat vlákninu, celkový obsah cukrů a přidané cukry.

V čem je nejvíce sacharidů?

Tabulky pro vypočítání obsahu sacharidů v potravinách.

Jak spočítám množství sacharidů v potravině/doplňku stravy?
Hodnoty ve sloupci A (a také na obalu potraviny) udávají, kolik gramů sacharidů je ve 100 g potraviny.
Chci například zjistit, kolik gramů sacharidů je ve 130 g rýže. Výpočet: hodnota pro rýži ve sloupci A / 100 x hmotnost rýže (28/100 x 130 = 36). Výsledek: 130 g vařené rýže obsahuje 36 g sacharidů.

Pro výpočet obsahu sacharidů v porci nevařené suché rýže použijte údaj o obsahu sacharidů ve 100 g uvedený na obalu rýže.
Jak vypočítám příslušnou porci potraviny/doplňku stravy?
Hodnoty ve sloupci B udávají hmotnost potraviny, která obsahuje 10 g sacharidů.
Chci například zjistit, jak velkou porci přílohy si mohu dát, která obsahuje 30 g sacharidů. Výpočet: 3x hodnota ve sloupci B. Výsledek: 30 g sacharidů obsahuje 150 g brambor (3×50), 60 g chleba (3×20), 108 g vařené bílé rýže (3×36), 120 g vařených těstovin (3×40), 159 g vařeného bulguru (3×53) atd.

zdroj tabulky:cukrovka.cz

ZeleninaA: množství sacharidů (g) ve 100 g potravinyB: množství potraviny (g) obsahující 10 g sacharidů
Chřest bílý4250
Paprika bílá4250
Ředkvičky, ředkev bílá4250
Topinambur4250
Celer řapíkatý5200
Kapusta růžičková5200
Kedlubna5185
Květák5222
Lilek5222
Paprika barevná5200
Rajčata/rajčatové pyré5200
Zelí bílé hlávkové5222
Brokolice6175
Kapusta hlávková6182
Meloun vodní červený6167
Mungo fazolky naklíčené6167
Celer bulvový7135
Mrkev7143
Zelí červené hlávkové7154
Cibule8125
Dýně9111
Meloun cukrový žlutý9111
Petržel10103
Řepa červená10100
Hrášek zelený1191
Křen1567
Pastinák1567
Kukuřice1856
Rajský protlak2343
OvoceA: množství sacharidů (g) ve 100 g potravinyB: množství potraviny (g) obsahující 10 g sacharidů
Avokádo5200
Nektarinka8125
Pomelo8130
Citrón9111
Jahody9115
Mandarinka9111
Papája9115
Angrešt10100
Granátové jablko10100
Grapefruit10100
Pomeranč10100
Broskev1283
Brusinky1283
Maliny1285
Meruňka1285
Ostružiny1285
Višně1285
Ananas1380
Bluma1380
Borůvky1380
Hruška1377
Jablko1380
Rybíz červený1380
Třešně1377
Kiwi1471
Rybíz černý1471
Švestky1471
Mango1567
Lichi1663
Hroznové víno1759
Kaki1760
Ryngle1760
Fíky čerstvé1856
Banán2245