Tonka fazole mají intenzivní a jedinečnou chuť. Koření můžete použít například k vylepšení dezertů a sladkých pokrmů. Zde se dozvíte, odkud tonka pocházejí, jak je používat a jak fungují.
Co je to Tonka fazole?
Fazole Tonka jsou podlouhlá semena stromu tonka. Ačkoli patří do čeledi luštěnin, s luštěninami, které známe, mají jen málo společného. Fazole jsou hnědočerné a několik centimetrů dlouhé.
Pochází z jihoamerického deštného pralesa. Vyskytují se mimo jiné ve Venezuele, Guyaně, Brazílii, Peru a Kolumbii. Vzhledem k velké poptávce po nově objeveném koření se fazole tonka pěstují i v dalších částech Jižní Ameriky, na Trinidadu a také v Keni a Nigérii.
Jakou mají chuť a vůní?
Mají květinově sladkou vůni, jejich chuť připomíná vanilku a hořké mandle. V moderní kuchyni se tonka řadí mezi nejvýznamnější objev koření posledních let. Přestože jsou stále poměrně neznámé, používají se stále častěji do jemných dezertů a sladkých pokrmů.
S tonka fazolemi můžete vylepšit krémy, dorty, sladké pečivo nebo zmrzlinu. Jemný květinový nádech fazoli tonka se hodí například do panna cotty nebo crème brulée. Chutí fazolí tonka však můžete vylepšit i slané pokrmy, jako je červené zelí, dýňová polévka nebo bramborová kaše.
Tonka fazole použití v kuchyni
Tonka fazole jsou k dostání pouze sušené, a proto jsou velmi tvrdé. Chcete-li je použít v kuchyni, nastrouhejte je na struhadle na muškátový oříšek. Buďte však opatrní, protože stačí opravdu malé množství a když to přeženete chuť tonkových bobů bude příliš intenzivní.
Můžete je také namočit do rumu nebo je uvařit v mléce. Povařte deset minut v mléce nebo smetaně a nechte je přes noc louhovat. V závislosti na receptu stačí jedna nebo dvě fazole. Díky intenzivní chuti můžete tonka fazole použít i vícekrát.
Skvěle se hodí do těchto pokrmům:
- Čokoládové nebo ořechové krémy a dezerty.
- Ve vanilkových krémech.
- Do panna cotty nebo crème brulée.
- V mnoha variantách pěny, jako je citronová pěna, mátová pěna, čokoládová pěna atd.
- Do drobenky.
- Do krupicové kaše, rýžového nákypu a pudinku.
- Čerstvě nastrouhané na kávové pěně.
- Do snídaňových cereálií.
- V malém množství nastrouhané na grilované ryby nebo krevetové špízy.
- V tmavých omáčkách s masem.
- Do červeného zelí, dýňové polévky nebo bramborové kaši.
Mimochodem, fazole tonka se používají nejen jako koření, ale také jako vůně. Už v 18. století se ve Venezuele dávaly fazole tonka do prádla, které pak příjemně vonělo. Zrna tonka se někdy používají také k výrobě parfémů, tabáku nebo k aromaterapii.
Jsou zdravé nebo nebezpečné?
Mezi původními obyvateli Jižní Ameriky jsou tonka známé nejen pro svou chuť. Odjakživa byla považovány za léčivou rostlinu s magickou mocí. Říkalo se, že tonka májí ochrannou moc, a nosily se jako talismany. Vůně semen má údajně povznášející a afrodiziakální účinky. Dodnes se používají v lidovém léčitelství. Tyto účinky však nikdy nebyly vědecky prokázány.
Dnes jsou tonka fazole známé především díky poměrně vysokému obsahu kumarinu. V průměru se jedná o dvě až tři procenta, ale může to být i deset procent.
Co je to kumarin:
- Kumarin je aromatická látka, která se vyskytuje také ve skořici a ve větším množství poškozuje játra.
- Tato aromatická látka byla dlouho považována za karcinogenní, a proto byly tonkové boby na nějakou dobu zakázány. To byly výsledky pokusů na zvířatech, které se však u lidí nepotvrdily.
- Bezpečný denní příjem je až 0,1 miligramu kumarinu na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud tedy fazole tonka nejíte ve velkém každý den, nemusíte se bát kumarinu, který obsahují. Přesto raději fazole tonka používejte v malém množství, ono to vlastně ani jinak nejde, protože na dochucení pokrmu toho stačí opravdu málo.
- Na druhou stranu jsou fazole tonka ceněny pro obsah kumarinu, který se používá i v medicíně. Kumariny (deriváty kumarinu) se používají jako antikoagulační léčiva (léčiva snižující srážlivost krve).
Kde koupit Tonka fazole?
Pro svou intenzivní chuť se začaly hojně používat v moderní kuchyni. Dnes je najdete v obchodech s kořením, biopotravinami nebo dokonce v dobře zásobených supermarketech. Koření je samozřejmě k dispozici také online.
Stačí však koupi opravdu malé množství, pět bobů vydrží pro běžné domácí použití velmi dlouho. Při nákupu exotického koření doporučujeme vždy hledat bio kvalitu.